Op zoek naar het hart van Ubuntu

Anoud Manor Cape Town South Africa25/11/2023 – 02/12/2023

Op zoek naar het hart van Ubuntu. Achtdaagse persoonlijke leerreis.

Over dit evenement

Op zoek naar het hart van Ubuntu. Achtdaagse persoonlijke leerreis naar verbindend leiderschap & community building in Zuid Afrika.

OPZET EN CONTEXT

We gaan op reis. Letterlijk en in onze geest. Graag nemen we je mee naar de bronnen van Ubuntu en naar de complexe geschiedenis van Zuid Afrika.

Tijdens een studiereis van een week laten we ons inspireren door de mensen van Zuid Afrika en reflecteren we op onze eigen rol als leider. We gaan in gesprek met een voormalig ANC-terrorist die vriendschap sloot met zijn vermeende vijand, een witte man en we horen hoe zij tegenwoordig samen Ubuntu professioneel in de praktijk brengen. We ontmoeten de mensen van Langa, een township (sloppenwijk) bij Kaapstad en zien hoe zij een gemeenschap bouwen van hoop. We laten ons op Robbeneiland rondleiden door een voormalig gevangene en horen hoe Nelson Mandela kracht putte uit Ubuntu. We duiken in de geschiedenis van Jan van Riebeeck en de VOC en nog veel meer.

DOELSTELLING & INHOUD

De tijdgeest, digitalisering en corona maken dat mensen elkaar minder treffen met als risico dat zij zich minder met elkaar verbinden en verbonden weten/voelen. Terwijl vrijwel elke leiderschapstheorie onderschrijft dat verbinding (professioneel en als community) vooraf gaat aan wezenlijke commitment. Hierdoor maken mensen het proces door van reactiviteit naar pro-activiteit en daadwerkelijke betrokkenheid.

De reis die we samen maken, staat in het teken van het versterken van ieders leiderschapskwaliteiten. Het gaat erom dit ontwikkelproces vorm te geven binnen jouw context met de spiegel en de lessen van Zuid-Afrika als inspiratiebron.

We doen dit vanuit drie begrippen: confrontatie, inspiratie en verzoening.

Hoe bouw je een (werk)gemeenschap waarbij de woorden van Desmond Tutu vorm krijgen:

“I need you to be you, so that I can be me..”

(Desmond Tutu)

Welk leiderschap dien jij te ontwikkelen bij het vormen van een (werk)community? Hoe doe jij dat als leider? Mede in het licht van het Nieuwe Normaal, waarbij medewerkers drie dagen thuis werken en maximaal twee op kantoor.

“It takes a village to raise a child:
it takes a community to develop an employee”

Wat staat jou te doen als leider om jouw mensen hun kwaliteiten ten volle te laten inzetten ten behoeve van zichzelf en de purpose van de organisatie? Welke rol speelt jouw kwetsbaarheid, grootsheid, uniciteit en benaderbaarheid daarbij?

In de strijd tegen de apartheid is bewust gebruik gemaakt van het Nationale Rugbyteam “de Springboks” van Zuid-Afrika.

Welke elementen uit jouw cultuur kun je benutten om een gezamenlijke cultuur te ontwikkelen?

Wat is te leren van de Townships als spiegel voor een omgeving van armoede en ondernemerschap?

De reis bestaat uit:

  • 4 studiebijeenkomsten
  • reflecties en oefeningen
  • 1 wijnproeverij en verschillende betekenisvolle, maar ook ontspannende excursies.

Een reis vol inspiratie en plezier met reisgenoten, die elkaar ook na thuiskomst kunnen helpen de lessen waar te maken in ieders (werk)omgeving.

Anoud Manor 
41 Valley Road Cape Town
WC 7806 South Africa

Overig aanbod

Training

Coaching

Advies

Specials

Share This