Alternatieve vormen van persoonlijke coaching

Alternatieve vormen van persoonlijke coaching

Niet zelden doe je bij toeval mooie ontdekkingen. Zo heb ik door de jaren heen coachingsvormen ontdekt die per ongeluk op mijn pad kwamen en die heel goed bleken te werken:

 1. Museum coaching
 2. Klim coaching
 3. Kano coaching

In deze blog bespreek ik de eerste.

Museum coaching

Op zoek naar een rustige coachingsplek in Amsterdam stelde ik mijn klant voor af te spreken in het Stedelijk Museum. Over het algemeen zijn musea mooie, goed verlichte gebouwen, waar de bezoekers op gedempte toon met elkaar spreken, waardoor er vaak een serene rust heerst: ideaal voor een coachingsgesprek. Met mijn klant liep ik langs de schilderijen en voerde ik een gesprek zoals ik dat anders ook zou voeren. Ik stelde vragen over zijn dilemma en confronteerde hem soms met de irrationaliteit van zijn gedachten. Maar toen gebeurde er iets bijzonders. Als vanzelf raakten we in gesprek over de schilderijen waar we langsliepen en verbonden de beelden met het thema waarover wij spraken. Na afloop vertelde mijn klant dat hij het gesprek bijzonder nuttig en verhelderend had gevonden. “De metaforen drongen zich als vanzelf aan mij op. Ik kreeg de beelden zomaar in de schoot geworpen.”

Naar aanleiding van deze ervaring ben ik deze vorm van coaching gaan verfijnen en professionaliseren. Tegenwoordig geef ik coachees gerichte opdrachten mee, zoals:

 • Kies een schilderij of beeld dat past bij jouw dilemma
 • Zoek een beeld of schilderij dat antwoord geeft op jouw vraag
 • Welk kunstwerk raakt jou het meest?
 • Vertel eens iets over jezelf aan de hand van een kunstwerk

Deze vragen zijn natuurlijk eindeloos uit te breiden.

Aandachtspunten en tips

 • Kies een museum met grote, lichte zalen (Gemeente Museum Den Haag, Hermitage Amsterdam, Singer in Laren, Kröller Müller Museum Hoge Veluwe)
 • Kies een minder bekend museum, waar het rustig is (dus niet de internationale publiekslievelingen zoals het Van Gogh Museum of het Rijksmuseum)
 • Kies een rustig tijdstip (maandagochtend, dinsdagochtend, donderdagochtend)
 • Kies een kunstmuseum. Vooral moderne kunst leent zich meer voor vrije associatie dan een historisch museum.
 • Kies een museum met goede horeca. Je kunt in veel musea prima lunchen of rustig een kop koffie/thee drinken. Ondertussen voer je je coachingsgesprek.
 • Bedenk: sommige mensen hebben niks met beeldende kunst. In zo’n geval kun je beter gaan wandelcoachen. Ook in een bos dringen de metaforen zich aan je op.
 • Denken in metaforen vergt een zekere creativiteit en de bereidheid je open te stellen voor verrassende impulsen. Niet iedereen is daartoe bereid.
 • Forceer niet. Het is mooi als zich een beeld of metafoor aandient waar je mee kunt werken. Als dat niet zo is, nog geen man over boord. Je bent immers wel op een inspirerende en rustige plek die zich ook uitstekend leent voor een ‘normaal’ coachingsgesprek.
 • Beperk het aantal sessies met deze vorm. Het is immers geen cursus kunstgeschiedenis, maar een coachingsgesprek. Wel kun je de keer daarop een andere vorm kiezen, zoals klimcoaching of kanocoaching. Binnenkort bespreek ik deze twee vormen van coaching.

Wil je zelf een keer kennismaken met deze vorm van coaching? Mail me: janhille.noordhof@peopleplus.nl of bel me: 06 52 52 74 56.

Photo Stedelijk Museum: John Lewis Marshall

Overig aanbod

Training

Coaching

Advies

Specials

Share This